Ambassade van België in Kroatië

België in Kroatië

Welkom op onze website!
 

 

U bent een Belg die onlangs naar Kroatië of Bosnië-Herzegovina is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de ambassade in Zagreb? U reist als toerist door Kroatië of Bosnië-Herzegovina en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres. Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Kroatië en Bosnië-Herzegovina gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

 

DIEFSTAL OF VERLIES VAN IDENTITEITSDOCUMENTEN 

Indien u een Belgisch staatsburger bent die momenteel in Kroatië reist en uw identiteitsbewijs werd gestolen of verloren, bel dan de ambassade (+385 1 4578 901) als u zich in Zagreb of in de omgeving bevindt of neem contact op met één van onze ereconsulaten (Opatija, Split, Dubrovnik) volgens uw locatie in Kroatië.

 

INFORMATIE OVER ACTIEVE COVID-19 MAATREGELEN IN BELGIE EN KROATIE

COVID-19 - Reis naar België

COVID-19 – Reis naar Kroatië

 

BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR BELGISCHE TOERISTEN DIE NAAR KROATIE REIZEN

- Sinds 1 januari 2023 is Kroatië lid van de Schengenzone. De pascontroles aan de grenzen tussen Kroatië en Slovenië en tussen Kroatië en Hongarije werden opgeheven. De pascontroles op de luchthavens voor reizen binnen de Schengenzone werden ook opgeheven.

Hoe dan ook, Belgische reizigers (volwassenen en kinderen) moeten in het bezit zijn van een geldig reisdocument om naar Kroatië te reizen: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart met foto.

- Belgische toeristen worden sterk aangeraden om zich te registreren op www.travellersonline.diplomatie.be.

- Opgelet: Belgen die vóór hun vertrek het verlies van hun identiteitskaart hebben aangegeven, maar het ondertussen hebben teruggevonden, wordt aanbevolen om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen, daar de oude identiteitskaart als "verloren" geseind kan blijven, wat voor problemen kan zorgen bij eventuele pascontroles.

- Indien u zich in Slovenië bevindt (ook indien u zich aan de Kroatische grens bevindt maar nog steeds op Sloveens grondgebied) en u hebt uw reisdocument verloren, vergeten of het werd gestolen, gelieve contact op te nemen met het ereconsulaat in Ljubljana of de Ambassade in Wenen.

- Indien u zich in Kroatië bevindt en en u hebt uw reisdocument verloren, vergeten of het werd gestolen, gelieve contact op te nemen met de Ambassade in Zagreb of met één van onze ereconsulaten (Opatija, Split, Dubrovnik) naargelang uw locatie in Kroatië.

-Sinds 1 januari 2023 is de Euro ook de nationale valuta in Kroatië.

- Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen, ook in Kroatië.

- Wat het reizen met huisdieren betreft gelden in Kroatië dezelfde regels als in de andere landen van de EU: het dier moet een microchip hebben en een Europees dierenpaspoort.

 

 

Nieuws

27 mei

Op vrijdag 26 mei heeft een diplomatieke conferentie van 70 staten in Ljubljana (Slovenië) een historisch akkoord goedgekeurd over een nieuw multilateraal verdrag inzake wederzijdse juridische bijstand en uitlevering voor de vervolging van de ernstigste internationale misdrijven voor nationale rechtbanken.

24 mei

Na de zware overstromingen stelde Italië een internationale vraag om noodhulp via het Europese mechanisme voor civiele bescherming (UCPM), dat de respons op natuurrampen en door de mens veroorzaakte rampen op EU-niveau coördineert.

24 mei

Vandaag zal de officiële delegatie de hoofdstad Dakar verlaten om, in Bandia en Diamniadio, onder meer nieuwe investeringen te bekijken van Belgische bedrijven die al geruime tijd in Senegal actief zijn.

23 mei

Van 21 tot 25 mei leidt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, een economische missie naar Senegal. Het programma voor maandag en dinsdag vindt plaats in de hoofdstad Dakar, waar een waaier aan B2B-vergaderingen en sectorale workshops, een bezoek aan de haven van Dakar en ontmoetingen met de autoriteiten zijn gepland om nieuwe investerings- en handelsmogelijkheden tussen België en Senegal te verkennen.

21 mei

Van 21 tot 25 mei zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, een economische missie leiden naar de Republiek Senegal.