Op reis in Kroatië of Bosnië-Herzegovina

  1. Zuletzt aktualisiert am

Belangrijke informatie voor Belgische toeristen die naar Kroatië reizen

  • Sinds 1 januari 2023 is Kroatië lid van de Schengenzone. De pascontroles aan de grenzen tussen Kroatië en Slovenië en tussen Kroatië en Hongarije werden opgeheven. De pascontroles op de luchthavens voor reizen binnen de Schengenzone werden ook opgeheven. Hoe dan ook, Belgische reizigers (volwassenen en kinderen) moeten in het bezit zijn van een geldig reisdocument om naar Kroatië te reizen: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart met foto.
  • Belgische toeristen worden sterk aangeraden om zich te registreren op TravellersOnline
  • Opgelet: Belgen die vóór hun vertrek het verlies van hun identiteitskaart hebben aangegeven, maar het ondertussen hebben teruggevonden, wordt aanbevolen om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen, daar de oude identiteitskaart als "verloren" geseind kan blijven, wat voor problemen kan zorgen bij eventuele pascontroles.
  • Indien u zich in Slovenië bevindt (ook indien u zich aan de Kroatische grens bevindt maar nog steeds op Sloveens grondgebied) en u hebt uw reisdocument verloren, vergeten of het werd gestolen, gelieve contact op te nemen met het ereconsulaat in Ljubljana of de Ambassade in Wenen
  • Indien u zich in Kroatië bevindt en en u hebt uw reisdocument verloren, vergeten of het werd gestolen, gelieve contact op te nemen met de Ambassade in Zagreb of met een van onze ereconsulaten (Opatija, Split, Dubrovnik) naargelang uw locatie in Kroatië.
  • Sinds 1 januari 2023 is de Euro ook de nationale valuta in Kroatië.
  • Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen, ook in Kroatië.
  • Wat het reizen met huisdieren betreft gelden in Kroatië dezelfde regels als in de andere landen van de EU: het dier moet een microchip hebben en een Europees dierenpaspoort.


Reisadvies


Wij verzoeken u om de reisadviezen vóór uw vertrek heel aandachtig te lezen:

Bij diefstal of verlies van identiteitsdocumenten: zie diefstal of verlies van identiteitsdocumenten


Belgen in nood


Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, bevindt u zich in een noodsituatie. Wat te doen? Lees verder...


Contactgegevens voor Belgen in nood


Voor dringende gevallen (ongevallen, verlies/diefstal documenten, etc. - geen visa!) na de werkuren (tussen 08.00u en 21.00u) en tijdens het weekend kunnen Belgen de Ambassade in Zagreb bereiken via het noodnummer +385 98 203 044.


Travellers Online


In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer uw reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken u indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. Uw contactgegevens blijven steeds vertrouwelijk.


Wanda


Wanda informeert reizigers over de gezondheidsrisico's die ze lopen afhankelijk van hun bestemming. Met dit instrument wil het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) mensen bereiken die momenteel in het buitenland zitten. Meer informatie